DPA Talk #13: New Materials

Op donderdag 2 februari organiseert Design Post Amsterdam van 17:30 tot 19:00 uur alweer de dertiende editie van de DPA Talk. Thema van deze avond: New Materials. De sprekers op deze Talk zijn ontwerper Dirk Winkel en innovatief ondernemer Jasper Brommet. U kunt zich hier aanmelden.

Zoektocht
Onze industrie, zowel architectuur als interieur- en productontwerp, is afhankelijk van grondstoffen. In rap tempo zien we deze natuurlijke voorraden verdwijnen en om deze te behouden zijn we constant op zoek naar nieuwe materialen. Maar waar begint een zoektocht naar nieuwe materialen eigenlijk?

Met duurzaamheid en schaarste als belangrijke drijfveren groeit de vraag naar deze ontwikkelingen en dat roept vragen op. Aan welke eisen moeten deze materialen bijvoorbeeld voldoen? En in welke mate is het volledig toepasbaar in ons vakgebied? Tijdens de DPA Talk #13 krijgen twee professionals het woord.

dirkwinkel

Dirk Winkel
Dirk Winkel, afgestudeerd in 2010 in ‘Design Products’ aan de Royal College of Art in London, opende in 2011 zijn eigen studio in Berlijn. Deze studio is gespecialiseerd in verlichting en meubelontwerp.
Met de lamp ‘Winkel w127’ voor het merk Wästberg heeft hij samen met chemieconcerns BASF drie jaar lang onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van dit innovatieve wand- en bureauarmatuur.
W127 heeft als opvallendste eigenschap dat het is gemaakt van biopolymeer. Een materiaal dat voor 60% bestaat uit uit zogenaamde Castor-olie, een natuurlijk product van de Castor Oil Plant – ook wel Wonderboom genoemd. Het materiaal is recyclebaar, milieuvriendelijk, niet afhankelijk van aardolie en niet concurrerend met de wereldwijde voedselproductie. Dirk Winkel gaat tijdens de DPA Talk in op het ontwerpproces van het materiaal en wat dit in de toekomst kan betekenen voor een productieproces.

Stone Cycling bakstenen van Tom van Soets op DDW 2015

Jasper Brommet
Jasper Brommet is een van de mensen achter StoneCycling, het bedrijf dat uit afvalstoffen nieuwe bouwstenen weet te produceren. Het onderzoek om potentieel bouwafval opnieuw te gebruiken als bouwmateriaal werd gestart door Tom van Soest, tijdens zijn studie aan de Design Academy in 2012. Deze studie leidde tot de oprichting van StoneCycling. Nu produceert dit bedrijf bakstenen van industrieel afval.
Met collega’s Ward Massa en Jasper Brommet was de volgende stap om het concept WasteBasedBrick gerealiseerd te krijgen. De recepten van de stenen, oftewel welke soort bouwafval er gebruikt wordt, bieden een breed scala aan esthetische mogelijkheden voor verschillende bakstenen en toepassingen. De uniek uitziende stenen, met namen als Nougat, Truffle en Caramel, zijn in Nederland al toegepast en zullen in 2017 over heel de wereld te vinden zijn. Jasper Brommet zal inzicht geven over het productieproces van deze WasteBasedBricks en wat er bij het realiseren van dit product komt kijken.

Aanmelden
Deelname aan de Talk in Design Post Amsterdam is kosteloos. U moet zich wel vooraf inschrijven. Dat kan via deze link. Na de Talk zal de avond worden afgesloten met drinks & bites. U bent van harte welkom!

Donderdag 2 februari
17:30 – 19:00 uur

Design Post Amsterdam
Cruquiusweg 111 M
1019 AG Amsterdam