Arper – CoWorking Spaces in a restored historic Palace

Het opvallende Palazzo della Luce, gelegen in de ommuurde stad Treviso, dateert uit 1500. In zijn meer dan 500 jaar geschiedenis heeft het gebouw veel bombardementen en periodes van verwaarlozing ondergaan.

In 2021 werd het zorgvuldig gerestaureerd terug naar zijn oude glorie. Het duurde ongeveer twee jaar en werd samengesteld door studio EXiT voor de buitenkant en de structuur, en door studio Squared Architects voor het interieur – in samenwerking met de Superintendence of Cultural and Archaeological Heritage van de regio Veneto.

Het Palazzo werd ingehuldigd in oktober 2021: de interventie heeft de historische elementen van het gebouw volledig hersteld en tegelijkertijd de drie verdiepingen waaruit het bestaat, verbeterd.

Tegenwoordig is Palazzo della Luce een ontwerpruimte met kantoren, evenementenruimtes en innovatieve projecten. Een grote coworking-ruimte waar professionals kunnen samenwerken, ervaringen kunnen delen en ideeën en vaardigheden kunnen uitwisselen – zonder hun privacy op te offeren. Palazzo della Luce is niet alleen een ruimte gewijd aan coworking en evenementen, maar een echte microkosmos van relaties, in samenhang met de stad, het grondgebied en de wereld.

Dit historische gebouw stelt de ondernemende industrie van het Treviso-gebied in staat kennis te maken met de culturele en artistieke traditie, die zo wijdverspreid is in dit gebied. Het project heeft tot doel de ziel van het opmerkelijke gebouw te behouden door de geschiedenis ervan te respecteren. Tegelijkertijd kijkt het naar de toekomst door technologische elementen te introduceren – fundamentele aspecten van het ontwerp.

Deze innovatieve ruimte omvat alle criteria van hedendaags werk: hybride omgevingen die nieuwe beroepen en nieuwe manieren van werken verwelkomen, waar ruimtes voor individuele focus worden afgewisseld met ruimtes voor vergaderingen en informele uitwisselingen, samen met ontspanningsruimtes en traditionele werkplekken. Een ruimte om netwerk- en trainingsmogelijkheden te genereren, vooral gericht op een B2B-publiek met een bijzondere interesse voor de wereld van design en duurzaamheid.

In feite heeft de aandacht voor het milieu alle ontwerpkeuzes van Palazzo della Luce geleid: de structuur is uitgerust met ramen met lage zonnestraling die het mogelijk maken de warmte-uitwisseling tussen buiten en binnen te verminderen. Daarnaast beschikt het over een innovatief systeem bestaande uit vier warmtepompgeneratoren, twee luchtwarmtepompen en twee hydrothermische grondwaterpompen waarmee het Palazzo het hele jaar door autonoom zijn eigen energie kan opwekken.

Aan de binnenkant hangen specifieke apparaten die monitoren hoeveel mensen er tegelijkertijd op bepaalde verdiepingen en kamers aanwezig zijn – om zo het airconditioningsysteem te reguleren en verspilling tegen te gaan. Het Palazzo beschikt ook over een elektronisch systeem voor gebouwautomatisering, ontworpen voor de optimalisatie en het beheer van de verlichting, de temperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit. Palazzo della Luce is volledig plasticvrij en het gebruik van papier is door de digitalisering volledig afgeschaft.