Serralunga Canisse – Interview met ontwerper Philippe Nigro

De naturalistische aanpak van outdoor design.

Productontwerpen, meubelen, verlichting, complete interieurs, events, decors, outdoor design. Veelzijdigheid is het kenmerk van Philippe Nigro, de Franse designer die in 1975 in Nice geboren is. Tijdens zijn carrière werkte Philippe Nigro al voor een flink aantal bekende fabrikanten, waaronder Serralunga, Ligne Roset, Pernod-Ricard, Caimi, Skitsch, Foscarini, DePadova, Baccarat en Hermes.

In 2014 werd hij genomineerd tot Designer van het Jaar tijdens de beurs Now/Maison et Objet in Parijs. Ook werd hij uitverkoren als hoofdontwerper van scenografie van het Museum of Design, gehouden tijdens de Triënnale van Milaan. Philippe Nigro is gefascineerd door wat hij zelf ‘non-regular design’ noemt. Zijn ontwerpen zijn functioneel en veelzijdig. Ze passen hierdoor precies in de voortdurend wijzigende behoeften van de moderne mens.

Voor Serralunga creëerde hij twee outdoor meubelen: de Canisse Armchair en de Canisse Sofa. Twee objecten waarvan de vormtaal rechtstreeks aan de natuur is ontleent. Canisse kun je zien als een schuilplaats in de openlucht. Een veilige plek, waar grote kussens je uitnodigen om te ontspannen. Wij stelden een aantal vragen aan Philippe Nigro:

  1. Waarmee is je passie voor design begonnen?

Mijn passie voor design begon al toen nog een kind was. Ik voelde me aangetrokken tot simpele gebruiksvoorwerpen. Ik haalde ze uit elkaar om precies te weten hoe ze waren opgebouwd, om hun ware aard te ontdekken. 

  1. Hoe zou jij je designstijl omschrijven?

Het is moeilijk om dat precies te zeggen. Als ik wordt gevraagd voor een project probeer ik me stap voor stap te identificeren met het bedrijf waarvoor ik op dat moment werk. De waarden van de opdrachtgever zijn fundamenteel voor me. Daarnaast houd ik altijd heel nauwkeurig de functionaliteit van een product in de gaten. Ik probeer tegelijkertijd ook altijd iets van mezelf in het ontwerp te leggen. Soms is het een detail dat ik alleen ken. Soms zoek ik inspiratie in thema’s waar ik veel van hou, zoals Japanse puzzeldoosjes of overlappingen van materialen.

  1. Ontwerp je liever voor binnen of buiten?

Ik heb niet echt een voorkeur, iedere opdracht is een nieuw avontuur. De prioriteit ligt bij het project zelf. Outdoor design vraagt wel om een heel eigen aanpak: je moet andere technieken en materialen toepassen. Maar ieder ontwerp is uniek en gaat veel verder dan alleen de plek waar je het uiteindelijk zal neerzetten. 

  1. In het verleden heb je veel met steen gewerkt. Wat kun je daarover vertellen?

Ik heb inderdaad ervaring met het verwerken van steen. Het is een materiaal dat ik inmiddels goed ken, maar dat ook nog een mysterieuze kant heeft. Je kunt het op een bepaalde manier toch ook met hout vergelijken. Steen is een edel materiaal, en heel geschikt voor de toepassing buitenshuis. De enige echte beperking is het hoge gewicht. Het is daardoor soms lastig om te verwerken, maar daar ligt ook een groot deel van de uitdaging in.

  1. Tijdens je samenwerking met Serralunga, was er iets specifieks dat je gebruikte voor het ontwerpen van de Canissa Armchair en Canisse Sofa?

Serralunga vroeg me om een meubel voor outdoor gebruik te ontwerpen, dus daar was ik al vanaf de allereerste ideeën op gefocust. In mijn geboortestreek in het zuiden van Frankrijk groeit overal de Cannes de Provence, een wilde rietsoort. Dit riet beweegt heen en weer door de wind, maar zorgt ook voor een natuurlijke beschutting. Dat was mijn inspiratie toen ik de Canisse voor Serralunga ontwierp. De meubelen hebben dezelfde beschermende, omarmende uitstraling. Ik zie ze zelf ook graag als een soort schermen waarin je beschutting kan vinden. De bijzondere giettechniek die voor de Canisse is gebruikt, zorgen voor een heel natuurlijke uitstraling, terwijl het toch een industrieel product is.

  1. Wat vindt jij de ideale omgeving voor de Canisse Armchair en Sofa?

De meubelen zijn ontworpen met het idee om ze buiten te gebruiken. Ik denk echter ook dat ze prima binnen toepasbaar zijn. Je kunt eindeloos spelen met de kleuren van het kunststof en de bekleding van de kussens. Op die manier kun je eigenlijk overal neerzetten.

  1. Welke materialen gebruik je het liefst voor outdoor design?

Dit hangt echt van het project af, maar ik ben gek op het combineren van materialen: steen, kunststof, hout, het past allemaal bij elkaar. Ik denk dat hout op zich het meest voor de hand ligt, terwijl kunststof altijd echt met een reden wordt gekozen. Het gieten van kunststof is erg kostbaar en het neemt veel tijd in beslag. De resultaten zijn wel vaak verbazingwekkend mooi. De Canisse is daarvan ook een heel goed voorbeeld.

  1. Welk design item wil jij zelf graag in je huis?

Dat is een lastige vraag. Het is moeilijk als ik er echt maar een mag kiezen. Ik ga dan toch voor Feltri Armchair, een ontwerp van Gaetano Pesce voor Cassina. Die stoel fascineert me echt. Het is een meesterwerk.

  1. Nog even over de toekomst. Waar werk je op dit moment aan?

Ik ben met allerlei dingen bezig, maar ik kan daar helaas nog niet teveel over vertellen. Er zijn flink wat outdoor projecten waar ik op dit moment aan werk, maar ik heb ook ideeën in allerlei andere richtingen: complete interieurs, musea, restaurants… Die ambitieuze dromen jagen me zo nu en dan angst aan, maar zorgen ook voor een enorme stimulans. Het verbreden van mijn horizon is fundamenteel voor me.