Limited Editon van de Poltrona Frau Sanluca

Poltrona Frau introduceert een speciale, gelimiteerde editie van één van de meest spraakmakende ontwerpen van de broers Achille & Pier Giacomo Castiglioni: de fauteuil Sanluca. 2018 is een bijzonder jaar voor de broers Achille en Pier Giacomo. Dit jaar is het namelijk precies honderd jaar geleden dat Achille, de oudste, werd geboren. Het is ook exact 50 jaar geleden dat Pier Giacomo is overleden.

Ergonomie
De fauteuil Sanluca werd in 1960 voor het eerst aan het grote publiek getoond in XII Triennale Museum in Milaan. De meningen over het opvallende ontwerp liepen sterk uiteen: critici noemden de Sanluca een terugkeer naar ouderwetse, burgerlijke ontwerpen. Liefhebbers spraken juist van een unieke, dynamische lijnvoering die bijna als een sculptuur in de ruimte stond. De gebroeders Castiglioni vonden zelf de Sanluca één van hun meest geslaagde ontwerpen, omdat zij deze beschouwden als een ultieme stoel waar de vorm door de functie bepaald werd en niet andersom. De lijnen van de fauteuil volgen precies het menselijke lichaam en daardoor staat deze Sanluca model voor wat we veel later ergonomie zijn gaan noemen.

Max Huber
Gedurende hun leven werkten de broers Castiglioni regelmatig samen met de bekende Zwitserse grafisch ontwerper en kunstenaar Max Huber. Deze had in 1954 zelfs een Compasso D’Oro voor zijn werk gekregen en was dus op zijn minst even beroemd als Achille en Pier Giacomo. De samenwerking leidde tot een sterke vriendschap. Het leek Poltrona Frau een uitgelezen kans om in dit jubileumjaar de samenwerking tussen deze mannen als uitgangspunt voor een hommage te nemen.

Limited edition
Tussen 1964 en 1968 maakte Max Huber een serie werken die hij Geophysical Waves noemde. Sobere, maar speelse lijnen in afwisselend zwart en wit. Met deze werken als uitgangspunt ontwikkelde Poltrona Frau een fraaie meubelstof die dezelfde vloeiende lijnen heeft als het werk van Max Huber. Speciaal voor dit jubileum wordt een beperkte oplage van 100 stuks van de fauteuil Sanluca met deze meubelstof bekleed. Heel bijzonder, want de fauteuil wordt nu vooral gezien als het schoolvoorbeeld van de manier waarop Poltrona Frau met het verwerken van leder op meubelen omgaat. Het effect van deze stof op de soepele rondingen van de stoel is ronduit betoverend. Het biedt een totaal nieuwe kijk op het klassieke ontwerp. De ronde lijnen van de stoel en de stof versterken elkaar op een unieke manier. De stof is in twee kleurvarianten verkrijgbaar.

Wilt u meer informatie over deze speciale editie van de Poltrona Frau Sanluca? Neem contact met ons op en kijk ook op de website van Poltrona Frau.