Achter de schermen – Scheltens & Abbenes

Aan de productfotografie van Arper wordt buitengewoon veel aandacht besteed. Alle details moeten duidelijk zichtbaar zijn, maar ook sfeer, toepasbaarheid en corporate identity spelen een belangrijke rol. In dit zorgvuldige proces speelt het Nederlandse duo Scheltens & Abbenes een belangrijke rol.

Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes werken vanuit hun studio in Amsterdam. Hun werk heeft een heldere en herkenbare stijl. Hun foto’s zijn altijd veel meer dan gewone verkoopplaatjes. Ze experimenteren voortdurend en gebruiken producten op een grafische manier. Driedimensionale objecten lijken soms plat, terwijl platte voorwerpen juist tot leven komen. De architectonische aanpak leidt tot sterke en sprekende beelden die de kijker steeds op het verkeerde been zet. De studio van Scheltens & Abbenes is bijna een laboratorium waar in alle precisie steeds opnieuw composities worden geconstrueerd.

Naast het werk voor Arper is het duo ook actief voor merken als Vitra, Scholten & Baijings, Hermes, Louis Vuitton, Chanel en Yves Saint Laurent. Zonder hun eigen, specifieke handschrift uit het oog te verliezen, is de fotografie van al deze merken maatwerk. Met hun eigenzinnige aanpak spreekt het voor zich dat Scheltens & Abbenes niet alleen in opdracht werken. Hun autonome werk is al bijna even beroemd en inmiddels getoond in het Palais Galliera Musee de Mode Paris, Foam Amsterdam, Kunsthal Rotterdam en The Art Institute of Chicago.

In het fotoalbum hieronder ziet u het duo aan het werk bij de fotografie van de Arper’s nieuwe akoestische panelen Parentesit.

Iconic shots credits: Maurice Scheltens and Lisbeth Abbenes
Art Direction in collaboration with ‪Lievore Altherr Molina‬
Backstage shots credits: Federico Marin