Lina Bo Bardi: Together

Van 15 tot 17 juni wordt in Chicago de NeoCon gehouden. Op deze belangrijkste interieurbeurs van de Verenigde Staten is Arper vanzelfsprekend ook aanwezig. Naast de introductie van alle noviteiten uit Milaan debuteert dit jaar ook de iconische Bardi’s Bowl Chair in Amerika.

De stoel is in 1951 ontworpen door Lina Bo Bardi. De van oorsprong Italiaanse designer en architect verruilde direct na de Tweede Wereldoorlog haar thuisland voor een leven in Brazilië. In het Zuid Amerikaanse land werd ze gegrepen door de eenvoud van het dagelijkse leven, iets wat haar latere werk sterk beïnvloedde.

Deze opvatting is de Bowl Chair duidelijk te herkennen. De ronde zitkuip hangt los in een eenvoudige stalen ring op pootjes. De kuip is verstelbaar en dus gemakkelijk aan een individueel zitcomfort aan te passen. Levendigheid kan worden toegevoegd door te kiezen voor een opvallende gedessineerde of felgekleurde stof.

Parallel aan de introductie van de fauteuil op NeoCon organiseert de prestigieuze Graham Foundation in Chicago de expositie Lino Bo Bardi: together. Op deze tentoonstelling wordt de Bowl Chair gepresenteerd in combinatie met een kunstinstallatie en video-art. De expositie heeft ook een Nederlands tintje. De installatie is namelijk gemaakt door Madelon Vriesendorp. Deze kunstenaar is ook bekend omdat zij de echtgenote is van OMA oprichter Rem Koolhaas.

De expositie in de Graham Foundation is nog te zien tot 25 juli.