Stockholm Design Week 2018

Begin februari is in Stockholm de Design Week 2018 gehouden. Bij dit grootste designevenement in Scandinavië kunnen in totaal meer dan 200 verschillende activiteiten op diverse locaties worden bezocht. Belangrijk onderdeel van de Stockholm Design Week is de Furniture & Light Fair. Op deze beurs is vanzelfsprekend veel aandacht voor Nordic design, maar ook Arper is dit jaar van de partij.

MAIO Architects
De stand van Arper is – net als de award-winnende stand op de Salone de Mobile 2017 in Milaan – ontworpen door het Spaanse architectenteam MAIO. Net als in Milaan springen krachtige, geometrische vormen direct in het oog. De vrijwel volledig witte stand biedt een prachtig podium voor de echte sterren van de beurs: de nieuwe zitprogramma’s van Arcos en Cila van Arper.

Arper Arcos
De Arper Arcos is ontworpen door Lievore & Altherr. Het ontwerpersduo haalde inspiratie uit meubelontwerpen uit de Art Deco periode, maar lieten de kenmerkende versieringen uit die periode weg. Het resultaat is een rustig en lichtgewicht beeld. Toch heeft de Arcos door zijn zijn in het oog springende aluminium armleuningen en de daartussen zwevende zitting en rugleuning een geheel eigen, en uiterst architectonisch gezicht.Bij de introductie zijn van de Arcos een sofa, een fauteuil en een stoel gepresenteerd. Alhoewel ze allemaal een eigen karakter en toepassing hebben, zijn de verschillende versies van de Arcos natuurlijk ook prima te combineren.

Arper Cila
Met de eveneens nieuwe stoel Cila weten ontwerpers Lievore & Altherr de essentie van de Arper raken: een relatief eenvoudig, geometrisch ontwerp waarbij iedere overbodige franje is weggelaten, maar waarbij geen enkele concessie is gedaan aan bruikbaarheid en comfort. De Arper Cila is een helder gebaar die door zijn vormgeving de meest essentiële vorm van beschutting biedt. Je wordt door de vorm van de stoel als het ware omarmd en beschermd.

De Cila zal in veel verschillende verschijningsvormen verkrijgbaar worden. De karakteristieke zitkuip zal in zes kleuren verschijnen. Deze kuip kan met een optioneel zitkussen uitgevoerd worden, maar ook volledige bekleding met stof of leer is een mogelijkheid. Op die manier kan voor iedere omgeving een perfect geconfigureerde stoel gemaakt worden. Geheel in de traditie van Arper komen voor het onderstel een groot aantal uitvoeringen beschikbaar. Er komen een mooi, minimalistisch vierteens onderstel in staal, een versie met houten poten, een metalen sledeframe of een draaionderstel met of zonder wielen.

 

Foto credits: ©MAIO architects, © Rune Lundø