DPA Talk #8 – De kunst van ontwerpen

Op donderdag 3 september wordt in Design Post Amsterdam de lezingenreeks DPA Talk #8 georganiseerd.

Ontwerpers laten zich steeds meer inspireren door kunst. Maar al te vaak gaat de functionaliteit daarbij verloren. Toch kan kunst als artistieke expressie ook bijdragen aan een beter interieur. Hoe? Drie professionals laten zien hoe ze zich laten inspireren door kunst.

“Kunst kan meerwaarde genereren voor het gebouw.”

Jeroen Evereart, directeur Mothership

Het Rotterdamse bedrijf Mothership heeft meer dan 250 kunstprojecten van de grond gekregen. Zo komt het reusachtige mozaïek op het plafond van de Markthal in Rotterdam uit de koker van Mothership. Maar ook bedacht het tijdelijke city dressing als een lichtlijn die het Rotterdamse bombardement markeert.

“Wij ontwerpen geen lichtinstallatie maar maken een lichtsculptuur. Daarmee verrijken we de architectonische beleving.”

Ralph Nauta, ontwerper Studio Drift

Het Amsterdamse ontwerpduo Studio Drift – bestaande uit Ralph Nauta en Lonneke Gordijn – ontwerpen ingenieuze installaties waarin kunst, technologie en design versmelten. Hun bekendste werk is Shy Light, een serie lampen die in één gechoreografeerde beweging naar beneden vallen, waarbij de kap zich als een parachute opent. In het Rijksmuseum voeren deze lampen dagelijks een verticaal ballet uit.

“Met rubber maak ik een abstracte afdruk van een gebouw. Daarvan maak ik weer een zitobject. Door deze mix van kunst, design en architectuur kunnen mensen letterlijk zitten op een gebouw.”

Nynke Koster, Nijn by Nynke Koster

De jonge ontwerper Nynke Koster studeerde in 2014 af met Elements of Time. Details van een gebouw smeert zij in met rubber. Eenmaal opgedroogd maakt ze van deze rubberen afdruk een mal, die ze vult met rubber en schuin. Het resultaat is een architectonisch zitobject.

Dit alles na een introductie door en onder leiding van design journalist Jeroen Junte (o.a. De Volkskrant).
Inloop vanaf 16:30. Om verstoring van de Talk te voorkomen sluiten de deuren om 17:00. De avond zal rond 20:00 uur met een hapje en een drankje worden afgesloten.

Ben u interieur- of designprofessional en wilt u zich aanmelden? Klik dan hier.