Prachtig project met Arper – Slack HQ in Londen

Kent u Slack? Dit is in de Verenigde Staten een van de meest gebruikte instant-messaging apps voor bedrijven. Om de ambitie van het bedrijf te onderstrepen en de rest van de wereld te veroveren, heeft Slack in 2015 in Dublin het eerste Europese hoofdkwartier geopend. Recentelijk werd in Londen een tweede Europees kantoor gerealiseerd. De inrichting van beide vestigingen werd ontworpen door de Londense studio ODOS Architects.

De eigenzinnige ontwerpen van ODOS vallen al jarenlang in goede aarde. Het bureau won al een indrukwekkende hoeveelheid architectuurprijzen. Zo wist ODOS in de afgelopen paar jaar verschillende Opus awards, de gerenommeerde Brick Award en International Architecture Award en zelfs een nominatie bij de AIA Award van de Nobel Foundation binnen te halen.

De inrichting van de Slack-vestiging in Londen stelde de architecten voor een flinke uitdaging. De nieuwe kantoren moesten plek vinden op de bovenste twee verdiepingen van een voormalige BBC Radio 1 studio. De ruimte was met 540 m2 weliswaar fors, maar opgedeeld in eindeloos veel kleine hokjes. Doordat de bovenste verdieping direct onder het dak zat, was het hier ook nog eens onaangenaam laag.

ODOS Architects koos voor een rustig, bijna monochroom kleurpallet. Op die manier wilden zij naar eigen zeggen een “tijdloze en volwassen basis’’ voor het interieur creëren. De vele kleine ruimtes zijn samengevoegd tot ruime werkplekken. Plafonds zijn verwijderd of verhoogd. De bestaande dakramen zijn vergroot en voorzien van opvallende zwarte frames die het uitzicht over de skyline van Londen City prachtig kaderen. Gemeenschappelijke en meer individuele werkplekken worden afgewisseld met een keur aan ad hoc ontmoetings- en bespreekruimtes. Het geheel ademt rust en creativiteit uit.

In het interieur zijn veel ontwerpen van Arper toegepast. In de vergaderruimtes ziet u de Aston, een ontwerp van Jean-Marie Massaud. In de koffie- en lunchruimtes zijn stoelen en barkrukken uit de door Lievore Altherr Molina ontworpen Saya reeks te vinden. Van dezelfde ontwerpers zijn ook de fauteuil Catifa 80, de stoel Palm en de sofa Zinta toegepast. In de kantoren is de Nuur tafel van Simon Pengelly te vinden.

Foto credits: Philip Durrant