Arper in nieuwe Filharmonia Szczecin

De Arper Catifa 46, Catifa 80, Loop en Dizzie. Je kunt ze allemaal vinden in de spectaculaire nieuwe Philharmonie van de Poolse stad Szczecin.

Het complex is een ontwerp van de architectenbureau Barozzi / Veiga uit Barcelona. Op een prominente locatie in het door WO II gehavende centrum van Szczecin ontstond een iconisch gebouw dat nog het meest lijkt op een reusachtige ijsberg.

Alhoewel de materialisatie nogal afwijkt van de omgeving, refereren verhoudingen en bouwhoogtes juist rechtstreeks aan de overwegend neo-gotische gebouwen in de stad. Het ontwerp is inmiddels bekroond als Architectural Design of the Year door de prestigieuze Eurobuild Awards.

Op in totaal 12.000 vierkante meter bevinden zich onder andere een symphoniezaal voor 1000 bezoekers, een concertruimte voor kamermuziek, oefenlokalen, kleedkamers, een café en een adembenemende foyer. Ook de kantoorruimtes van het orkest zijn in het gebouw ondergebracht.

Het orkest Filharmonia Szczecin bestaat al sinds 1948. Behalve in eigen land verzorgden zij optredens in concertzalen over de hele wereld.

Fotografie: Filip Kacalski, Radek Kurzaj, Bartek Barczyk